...............................................

...............................................
الفقير إلى الله مسافر في أرض الله و سيروا على بركة الله

Al faqir ilaLLAH, Musafir fii ArdhiLLAH , Siiru 'ala BarakatiLLAH

Thursday, February 7, 2013

Bangkit Kembali

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..diberi kekuatan untuk mencoret sedikit dalam blog yg ringkas ini.. agak2 dah bersarang labah blog ini dek kesibukan dunia.. lebih2 lagi kehadiran FB yg memecahkan ruang penggunaan masa dan juga kesibukan tugas2 di sekolah.. Moga2 ALLAH SWT membuka ruang masa untuk terus menulis di ruangan kerdil ini.

Fa subhanaLLAH.. maha suci ALLAH SWT. yang membekalkan kekuatan dalam kelemahan jiwa dan rohani untuk berbicara pada malam ini.. sesungguhnya pada ketika ini abumujahid berada dalam kumpulan pembina item soalan Bahasa Arab komunikasi. Jadi kesempatan cerlang cerluk ini abumujahid gunakan untuk hidupkan semangat menulis yg sudah hampir-hampir luntur..

FaLLAHu Akbar.. maha Besar ALLAH SWT yg menemukan abumujahid dengan seorang sahabat baru yang baru tahun lepas habis PHD.. memberi semangat dan tunjuk ajar untuk terus maju dalam bidang penulisan...Khasnya untuk menanam hajat menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi..

Bahkan... sememangnya wajib ke atas setiap muslimin dan muslimat untuk menimba ilmu sehingga ke liang lahad.. ilmu apa?

Pasti sekali ranking pertama ialah ilmu Fardhu Ain yang merangkumi ilmu Aqidah, ilmu Syariah dan Ilmu Ahklak..

Sebabnya tanpa rangkuman 3 jenis ilmu yg dimaksudkan di atas, sudah pasti kuranglah qimah  diri manusia di depan ALLAH SWT.. didepan manusia juga terzahir hina diri.. walaupun asal manusia sememamngnya adalah jahil.. biarlah kita rungkai kejahilan itu setakat kemampuan yg ALLAH SWT kurniakan...

Apa saja gelaran tuan-tuan dan puan-puan.. dokterkah.. peguamkah.. gurukah.. tuan gurukah.. pasti kita sebenarnya jahil terhadap sesuatu yg kita tidak tahu.. maka soallah diri kita.. berapa banyak sudah kita TAHU.. sedangkan jutaan ilmu diluar sana kita jahil akannya..

Justeru.. jom kita ikhtiar untuk ubah diri kita .. belajar adalah satu kaedah untuk mengubah diri dari berada dalam kejahilan kepada ma'rifat.. dan sebaik2 ma'rifat ialah suatu perkara yg sentisa dihubungkan dengan kekuasaan ALLAH SWT..

barakaLLAHu fiikum..

2 comments:

 1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
  Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya
   (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))   Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.

   Delete

Para Pembaca budiman.

Blog abumujahid ini memaparkaan pandangan peribadi abumujahid. Segala yang dipaparkan akan dimuatkan sumber rujukan jika ia adalah daripada sumber tertentu. Moga-moga abumujahid dan pembaca sekalian boleh mengambil istifadah dan boleh juga menegur abumujahid dalam hal yang dikira salah dan bertentangan dengan usul aqidah mahupun syara'.

Moga tuan-tuan dan puan-puan mendapat barakah dari blog yang Naif dan dhaif ini. BarakaLLAHu fiikum.