...............................................

...............................................
الفقير إلى الله مسافر في أرض الله و سيروا على بركة الله

Al faqir ilaLLAH, Musafir fii ArdhiLLAH , Siiru 'ala BarakatiLLAH

Thursday, August 2, 2012

Bahasa ALLAH SWT buat hambaNYA

Assalamualaikum

Alhamdulillah diberi nafas dan kehidupan oleh ALLLAH SWT, Tuhan Pencipta alam sejagat... sisa dan baki kehidupan abumujahid di dunia ini masih berpeluang menemui Ramadhan Al Karim kali ke 33 dalam hidup ini... moga-moga dipanjangkan usia untuk menjadi hamba ALLAH SWT yang taat dan patuh.. Insya ALLAH SWT.

Selawat dan salam buat Junjungan Besar Nabi Muhammad Maulana SAW... kerinduan demi kerinduan bagai merobek hati nurani ini.. tatkala mengingatimu, hangatnya perasaan rindu ini yg belum pernah melihatmu ya RasulaLLAH......tapi dikala mengingatimu terasa dekat denganmu Ya RasulaLLAH SAW...

Saudara, Tuan puan yang dirahmati ALLAH SWT,

 Indahnya pagi ini... pagi Ramadhan ke 13 menurut pandangan ahli Falak Malaysia... malam ini malam Jumaat.. bulan menunjukkan malam ini insya ALLAH malam ke 15 buat abumujahid... purnamanya menyinari makhluk ALLAH dibumi ini... Insya ALLAH ..

Kita makhluknya x lekang berdoa... bermunajat padaNYA di bulan Ramadhan yang mulia ini.. meminta itu dan ini kepada ALLAH SWT.. kerna kita yakin dengan JanjiNYA.. ud'uu ni astajib lakum... "berdoalah kalian daripada kamu kepadaKU, nescaya akan ku Makbulkan permohonanmu itu" Justeru.. kita terus menerus memohon...AlhamduliLLAH atas kesedaran itu...

Tetapi berapa ramai kita terkesan dengan Bahasa ALLAH SWT buat hambaNYA?

Dikalangan kita ada yang miskin.... dan berusaha untuن kaya.. tetapi masih juga miskin.. kenapa? adakah ALLAH itu zalim? pasti sekali jawapannya TIDAK... ALLAH Maha Adil.. tapi kenapa begitu?

Dikalangan kita ada yang mempunyai anak yg nakal dan degil.. sedangkan kita sudah mengasuhnya dengan begitu baik.. menghantar anak-anak ke sekolah, menghantar ke kelas agama... hafal Quran.. nasihati anak2 .. tetapi mereka tidak berubah... kenapa begitu??

Dikalangan kita ada yang ditimpa kesakitan atau masalah2 ... sedang dalam masa yang sama kitalah orang yang menjaga kesihatan... planning itu dan ini.. tetapi masih sakit.. masih bermasalah... kenapa begitu??

Tuan2 dan puan2..

Sedarkah kita dikala peristiwa-peristiwa yang berlaku dalam hidup kita .. sebenarnya mengandungi Bahasa ALLAH SWT untuk hambaNYA..

ALLAH SWT ingin gambarkan kepada kita tentang 'DIAlah yang menguasai sesuatu... DIAlah yang merencanai sesuatu..DIAlah yang mengatur sesuatu...

Sedang kita hambaNYA yang selalu mempersoal perancangan dan percaturan ALLAH SWT...

Sedarlah wahai diri... ALLAH mengatur kehidupan kita supaya kita yakin kita adalah makhluk dan DIA adalah TUHAN... segala yang berlaku adalah ketentuanNYA... Dia berkuasa.. DIA juga yang Mendengar.. Dia Juga Yang Maha Mengubah..

Justeru itu... kita sebagai hambaNya patut merasa malu dengan mengaku kita perancang... kita yang buat itu dan ini... sedangkan kita hanyalah makhluk yang perlu patuh pada KetentuannNYA...

Ya ALLAH .. betapa banyaknya hambaMu ini tersasar... Ya ALLAH TUHANku dan Tuhan Sekalian alam... Tanpa kekuatanMU aku lemah... tanpa keizinanMU jua aku tidak menjadi seperti sekarang.. kepada  ENGKAULAH  ku serahkan hidup ini.. Bantulah hambaMU yang doif ini.. agar menjalani kehidupan di bulan Ramadhan ini dengan ketaatan dan kepatuhan kepadaMU..

Rabbi Yassir wala t'assir...
لاحول ولا قوة إلا بالله العلي العظيىم


No comments:

Post a Comment

Para Pembaca budiman.

Blog abumujahid ini memaparkaan pandangan peribadi abumujahid. Segala yang dipaparkan akan dimuatkan sumber rujukan jika ia adalah daripada sumber tertentu. Moga-moga abumujahid dan pembaca sekalian boleh mengambil istifadah dan boleh juga menegur abumujahid dalam hal yang dikira salah dan bertentangan dengan usul aqidah mahupun syara'.

Moga tuan-tuan dan puan-puan mendapat barakah dari blog yang Naif dan dhaif ini. BarakaLLAHu fiikum.