...............................................

...............................................
الفقير إلى الله مسافر في أرض الله و سيروا على بركة الله

Al faqir ilaLLAH, Musafir fii ArdhiLLAH , Siiru 'ala BarakatiLLAH

Monday, October 31, 2011

Wahai Manusia kamu adalah hamba....

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

BismiLLAH thummal HamduliLLAHi RABbil 'alamin..... ku panjatkan syukur pada kurniaan MU yang x terhitung dek kiraan hisab manusia, buat Junjungan Besar Saidina wa Nabiyyina Muhammad SAW serta keluarga dan Para sahabat radiaLLAHu ajma'iin.

Kita adalah hamba ALLAH SWT... kita selalu sangat beri'tiqad kita adalah hamba... dan jarang kita jumpa ada yang mengaku kita adalah tuhan.. tetapi jarang dan payah juga kita membuang rasa ego kita, bahawa kita sedang menzahirkan perbuatan tuhan... perbuatan yang menuntut kita merasa buka qudrat kita semua perilaku kita dalam kehidupan seharian ini... bahkan ia adalah gambaran qudrat ALLAH SWT..

Dari tiada ALLAH SWT turunkan kita melalui rahim ibunda kita... kenapa disebut 'rahim'? tidak samakah dengan RAHIM dan RAHMAN ALLAH RABBul JALAL? renung2kan...kita kemudiannya membesar... kita beraktiviti dengan kurniaan nikmat ALLAH jua.. tapi ramai kecundang bila keliru bab dan kaifiyyat 'niat kerana dan untuk' dalam amalan masing-masing... seolah ibadat solat yg kita dirikan itu .. kita yang dirikan... seolah amal baik kita itu kita yg buat.. sedangkan disebalik apa yang berlaku.. kita adalah gambaran kebesaran ALLAH swt .. gambaran kita adalah makhluk ALLAH swt yang kepadanya saja segala kepujian harus diberikan dan dipanjatkan... jesteru  terpancullah kalimah SubhanaLLAH... AlhamduliLLAH.. ALLAHu akbar... maka terfanalah rasa keakuan dalam diri kita ..

Terbit kemudiannya 'rasa' hanya kerana DIA segala perbuatan ku di dunia ini... lenyaplah aku yang melakukan.... SubhanaLLAH...

Leburlah dunia dari jiwa2 manusia yang tahu hakikat kejadiannya di dunia ini... KeranaMU hambamu ini hidup dan keranaMU hambaMU ini Mati... Ya RABB..

SubhanaLLAH wal HamduliLLAH kerana 'rasa' itu....

Sekian dulu bingkasan petang dari Al Faqir ilaLLAH SWT.

والسلام

No comments:

Post a Comment

Para Pembaca budiman.

Blog abumujahid ini memaparkaan pandangan peribadi abumujahid. Segala yang dipaparkan akan dimuatkan sumber rujukan jika ia adalah daripada sumber tertentu. Moga-moga abumujahid dan pembaca sekalian boleh mengambil istifadah dan boleh juga menegur abumujahid dalam hal yang dikira salah dan bertentangan dengan usul aqidah mahupun syara'.

Moga tuan-tuan dan puan-puan mendapat barakah dari blog yang Naif dan dhaif ini. BarakaLLAHu fiikum.