...............................................

...............................................
الفقير إلى الله مسافر في أرض الله و سيروا على بركة الله

Al faqir ilaLLAH, Musafir fii ArdhiLLAH , Siiru 'ala BarakatiLLAH

Wednesday, June 15, 2011

Sihir H/p

Assalamualaikum...

Sekadar berkongsi pengalaman yang agak menarik dan boleh dijadikan iktibar oleh kita semua.. khuatir ada dikalangan kita terkena sihir yang disebutkan yg menjadi tajuk posting hari ini.

Semasa berkunjung ke kedah tempoh hari... bagi acara perkahwinan adik ipar.. abumujahid bermalam di homestay dekat Gurun dalam kawasan Guar Cempedak. pada malam itu kerana kurang sesuai untuk solat dalam homestay yang agak ramai penghuninya.. abumujahid ke masjid/surau yg berdekatan untuk solat maghrib... AlhamduliLLAH.. solat berlaku dengan baik.. sehinggalah tiba saat zikir dialunkan oleh imam tiba2.. telefon berdering... lagunya agak moden lah jugak.. cuma yg menjadi ceritanya ialah tiba2 saat itu juga bunyi yg kuat bergema dalam masjid..

" hello.. ye saya.. saya baru selasai solat ni.. ye.. saya jadi imam.. alhamduliLLAh saya sihat.. tn Imam kat mana.. ok ok.." banyak juga lah dia bercakap....dalam masa yang sama dia minta dengan isyarat tangan kepada jemaah dibelakangnya ( bilal) untuk meneruskan bacaan zikir dan doa...

Perbualan Imam tadi (jemaah yg ditolak jadi imam disebabkan imam x hadir)dengan Imam sebenar jelas pada pendengaran kami jemaah yang hadir pada malam itu.. kerana beliau tidak menanggalkan mic yg dipakai pada bajunya...SubhanaLLAh..

abumujahid terfikir.. inilah satu bentuk sihir yg banyak pihak tidak menyedarinya.. tidak khusyuk ketika mana berzikruLLAH...

abumujahid menjeguk diluar pintu masjid tu jelas sekali ada gambar dan arahan untuk tidak menggunakan telepon...

Sebenarnya H/p juga banyak menyihir masyarakat kita... ada yang tidak senang hidup bila tertinggal telefon kat rumah.. atau hilang telefon.. malah dengan telefon ada suami isteri boleh bercerai atau antara sesama kawan boleh berkelahi...

Semoga cerita abumujahid kali ini memberikan peluang untuk kita muhasabah tentang masalah sihir yang dibawa oleh teknologi.. antara yang lainnya penggunaan FB.. Twitter, YM blog dan lain2..

Terima kasih kerana sudi membacanya... Siiruu 'ala barakatiLLAH...

Wassalam.

1 comment:

  1. assalamualaikum..ustaz,
    betul la ustaz..macam dah kena sihir dgn teknologi..macamna nak lari dari sihir ni pulak ustaz??

    ReplyDelete

Para Pembaca budiman.

Blog abumujahid ini memaparkaan pandangan peribadi abumujahid. Segala yang dipaparkan akan dimuatkan sumber rujukan jika ia adalah daripada sumber tertentu. Moga-moga abumujahid dan pembaca sekalian boleh mengambil istifadah dan boleh juga menegur abumujahid dalam hal yang dikira salah dan bertentangan dengan usul aqidah mahupun syara'.

Moga tuan-tuan dan puan-puan mendapat barakah dari blog yang Naif dan dhaif ini. BarakaLLAHu fiikum.