...............................................

...............................................
الفقير إلى الله مسافر في أرض الله و سيروا على بركة الله

Al faqir ilaLLAH, Musafir fii ArdhiLLAH , Siiru 'ala BarakatiLLAH

Sunday, April 3, 2011

Perjalanan ke tanah suci 1

Assalamualaikum WarahmatuLLAHi wa Barakatuh....

Segala pujian buat ALLAH SWT... memberi peluang untuk abumujahid terus menerus bernafas..  menanti tatkala tiba masanya.. pasti akan kembali kepadaNYA jua..

hari ini... abumujahid akan mecoretkan sedikit pengalaman ke tanah suci Makkah al Mukarramah dan Madinah al Munawwarah..

Bermula perasaan yang membuak2 untuk ke sana... abumuujahid sentiasa panjatkan doa dalam diam untuk menjejak kaki ke bumi kelahiran dan bumi disemadikan sekujur tubuh mulia Baginda RasuluLLAH SAW... alhamduliLLAH.. sebulan sebelum keputusan berangkat kesana... seorang sahabat.. maneger al abrar traver menalifon abumujahid bertanya tentang persetujuan ke Mekah sebagai membantu beliau membawa jemaah melakukan umrah.. dalam keadaan agak tidak percaya.. abumujahid bagi sehari dua masa untuk fikirkan.. dan alhamduliLLAH... abumujahid menerima pelawaan tersebut.

Tanggal 13/3/2011, melalui penerbangan pakistan International Airline, abumujahid bersama 30 orang rombongan dan travel2 lain terbang menuju ke Karachi. walaupun delay beberapa jam di KLIA tetapi ALLAH permudahkan untuk mendarat di Karachi dalam sesi pertukaran flight ke Jeddah.

14/3 Bermula sampai di jeddah.. terminal hujjaj memberi pengalaman pertama kepada abumujahid, sampai pukul 11.30 malam keluar dr urusan imigresen saudi memakan masa hampir 2 jam.. Abumujahid tercari2 3 orang pesewrta rombongan... mereka hilang dari rombongan hampir 3 jam lamanya. disini sudah mula ujian pertama . ke sana ke mari abumujahid mencari dibantu oleh ahli rombongan yang begitu komited dan akhirnya dimaklumkan oleh muassasah yang juga membantu bahawa 3 ahli rombongan berada di terminal syimali... Masya ALLAH... kami terpaksa lewat sampai ke Madinah Al Munawwarah akibat daripada kehilangan itu...

Solat subuh di pertengahan jalan ke Madinah mengingatkan perjalanan dr Jordan ke Mekah melaksanakan ibadah umrah bersama2 pelajar arab University of Jordan. sejuk pagi juga membayangkan pengorbanan RasuluLLAH dan abu Bakar dalam menempuh perjalanan ketika peristiwa hijrah.. ALLAHu sejuk menusuk ke dalam kerangka tulang belulang kami peserta rombongan....


bersambung...

1 comment:

 1. Salamun 'Alaik ya akhi

  Selamat kembali ke malaysia saudaraku.

  ambo ni ternanti-nanti nk dgr pengalaman tuan ke mekah dan madinah..alhamdulillah syukran jazilan kerna sudi berkongsi pengalaman tuan di sna.

  semoga Allah memakbulkan hajat ambo untuk ke sana jua. insyaALLAH

  Wan Kutan.

  ReplyDelete

Para Pembaca budiman.

Blog abumujahid ini memaparkaan pandangan peribadi abumujahid. Segala yang dipaparkan akan dimuatkan sumber rujukan jika ia adalah daripada sumber tertentu. Moga-moga abumujahid dan pembaca sekalian boleh mengambil istifadah dan boleh juga menegur abumujahid dalam hal yang dikira salah dan bertentangan dengan usul aqidah mahupun syara'.

Moga tuan-tuan dan puan-puan mendapat barakah dari blog yang Naif dan dhaif ini. BarakaLLAHu fiikum.