...............................................

...............................................
الفقير إلى الله مسافر في أرض الله و سيروا على بركة الله

Al faqir ilaLLAH, Musafir fii ArdhiLLAH , Siiru 'ala BarakatiLLAH

Friday, December 16, 2016

Penghujung Manusia dengan Bekal

Assalamualaikum

Sobahalkhair... manusia kerapkali berpindah randah.. dari negeri ke negeri... dr rumah lama ke rumah baru.. dari tempat kerja ke tempat kerja yang lain... suka duka ditempuh...ada yg gembira dan ada yang duka..itu lumrah alam.

Ramai yg terleka dengan dunia perpindahan.... yg PASTI akan di rasai oleh semua yg hidup... yg baru akan menjadi lama... yg hidup pastinya akan merasai MATI.. inilah perpindahan yang jarang2 manusia fikirkan.. perpindahan ALAM... dari alam dunia ke alam akhirat..

Sudah pasti kita perlukan bekalan dalam perjalanan yg lebih berkali ganda jauh dan lama... bekalan untuk kemudahan perjalanan yg jauh ada macam2...tetapi bekalan yg  terbaik dan telahpun disebutkan dalam kitab AlQuran ialah TAQWA... adakah kita sudah bersiap siaga menambah bekalan ini???

Soalan ini hanya mampu dijawab oleh diri kita sendiri.. berdasarkan berapa banyak tadahan ilmu yg kita timba di dunia ini...

Justeru...utk bekalan perjalanan selepas alam dunia...kita perlu utk TAHU bagaimana ingin mendapatkan sebaik- baik bekalan... dan untuk tahu...kita kena belajar dan belajar... kemudian dengan TAHU..kita kena beramal dengan sebaiknya dicampur dengan lauk2 IKHLAS LILLAH TA'ALA..

Insya Allah sama2kita belajar dan beramal agar bekal TAQWA kita cukup utk perjalanan yg teramatt panjang di sana.

sekian

16/12/16
Kg Paya Rambai
Abumujahid

No comments:

Post a Comment

Para Pembaca budiman.

Blog abumujahid ini memaparkaan pandangan peribadi abumujahid. Segala yang dipaparkan akan dimuatkan sumber rujukan jika ia adalah daripada sumber tertentu. Moga-moga abumujahid dan pembaca sekalian boleh mengambil istifadah dan boleh juga menegur abumujahid dalam hal yang dikira salah dan bertentangan dengan usul aqidah mahupun syara'.

Moga tuan-tuan dan puan-puan mendapat barakah dari blog yang Naif dan dhaif ini. BarakaLLAHu fiikum.