...............................................

...............................................
الفقير إلى الله مسافر في أرض الله و سيروا على بركة الله

Al faqir ilaLLAH, Musafir fii ArdhiLLAH , Siiru 'ala BarakatiLLAH

Saturday, September 18, 2010

Bahana niat yang terpesong....

Assalamualaikum dan salam Syawal buat semua pembaca blog..

Abumujahid mengucapkan selamat berpuasa enam dan kiranya terlewat memohon maaf dan ampun daripada semua yang mengenali hamba ALLAH yang jahil ini... Dipohon ampun dan maaf zahir dan batin daripada semua..

AlhamduliLLAH sepanjang bercuti di Kelantan iaitu seminggu akhir Ramadhan dan seminggu awal Syawal.. abumujahid banyak habiskan masa untuk rehat2 sambil mengisi peluang bulan2 yang mulia ini untuk mengejar rahmat ALLAH diakhir Ramadhan dan mengecapi syawal dengan menziarahi sanak saudara... walaupun agak ramai yang menalifon untuk tujuan rawatan.. abumujahid hanya sempat bertemu dengan satu keluarga sahaja.. sekadar tengok2...

 Ingin dikongsikan bersama sidang pembaca sekalian.. samada anda perawat mahupun org awam.. kesedaran beramal LILLAH sangatlah penting... kerana amal mengejar fadhilat atau amal kerana inginkan ilmu2 hikmah pasti akan menemui kebuntuan hidup ataupun kerugian..

Ramai dikalangan kita ( tidak semua)  beramal untuk kuat misalnya.. atau untuk dikasihi ramai contohnya... atau apa2 lah amalan.. tanpa peduli atau ambil berat tentang 'niat'.. akhirnya.. semasa umur tua membawa bencana ..

Contoh yang boleh abumujahid bawa kali ini berkaitan pesakit berusia hampir 75 thn.. kategori sekejap2 nyanyuk... kejep2 kuat( sihat tubuh badan)... makan sempurna.. time waktu solat boleh pula lupa ... cemburu berapi2... dll.. bila didoakan kesembuhan dan disediakan limau untuk mandian... tiba2 esoknya.. buat hal yg memalukan dirinya... astagfiruLLAH.. org macam ni bila diusulkan kepada yang lebih arif... beliau menjawab.. banyak kes kita hanya perlu sediakan air jampi saja( selawat, ayat 5 dll).. silap haribulan kalau di'tarik dengan kasar dan paksa boleh membawa pengakhiran' semua nya pasti  terjadi Qadar dan Qadar ALLAH...

Oleh itu abumujahid, sekadar mengingati diri sendiri... mendoakan agar dijauhkan dari amalan yang menjurus kepada terbitnya pintu2 memudahkan tusukan iblis dan kuncu2 dalam diri kita semua.. juga membuka laluan jin dan syaitan memasuki dan merasuki kita sebagai khalifah di bumi ALLAH ini... sehingga mencambahkan keturunan2 mereka menjadi pusaka ... sebagai pemudahbicara Dajjal merosakan akidah umat Islam dewasa ini..

Setakat ini dahulu bicara abumujahid.. baru shaja sampai ke Melaka dari Kelantan setelah drive selama hampir 12 jam... BarakaLLAHu lakum wa fiikum wa 'alaikum...

Assalamualaikum...

Siiruu 'Ala barakatiLLAH..

1 comment:

  1. Assalamualaikum syeh. Ana baru cerito pasal ilmu berkhodam dalam blog ana yang baru, anta pulok doh bagi contoh pengalaman anta. Memang keno doh tu. Mudahan orang rama buleh pikir tentang permasalahan macae nih.

    ReplyDelete

Para Pembaca budiman.

Blog abumujahid ini memaparkaan pandangan peribadi abumujahid. Segala yang dipaparkan akan dimuatkan sumber rujukan jika ia adalah daripada sumber tertentu. Moga-moga abumujahid dan pembaca sekalian boleh mengambil istifadah dan boleh juga menegur abumujahid dalam hal yang dikira salah dan bertentangan dengan usul aqidah mahupun syara'.

Moga tuan-tuan dan puan-puan mendapat barakah dari blog yang Naif dan dhaif ini. BarakaLLAHu fiikum.